7 manieren om zelf de gevel chemisch reinigen

Het reinigen van de gevel is een van de taken die graag vooruit wordt geschoven. Toch is het ontzettend belangrijk voor het onderhoud van het pand. Vuil dat te lang blijft zitten kan het materiaal gaan aantasten en wanneer het lang genoeg duurt bent u meer tijd en geld kwijt aan het repareren dan het onderhouden.

Zelf met een sopje aan de gang gaan is niet het meest ideale, maar om kosten te besparen kunt u natuurlijk zelf de mouwen opstropen. Hierbij is het wel heel belangrijk om te weten wat juist is en wat niet. Om te voorkomen dat het pand juist schade oploopt vertellen wij de 8 manieren om zelf de gevel te reinigen!

Er zijn allerlei huis-, tuin- en keukenmiddelen om fanatiek mee te werk te gaan, maar wat werkt het best? Allereerst is het belangrijk om te weten om wat voor aanslag het gaat. Is het mos of groene aanslag, witte aanslag of vochtplekken? Online kunt u alle voorbeelden vinden om te weten waar u mee te maken heeft. Weet u niet zeker of het wel verstandig is zelf te gaan reinigen? Informeer dan altijd bij een professional om schade te voorkomen.

Weet u zeker dat u de klus zelf kunt klaren? Super, dan hebben we wat u zoekt. De meest voorkomende middelen die iedereen in huis heeft nemen we mee in dit blog!

1. Gevel reinigen met azijn

Schoonmaakazijn is in de meeste huishoudens wel te vinden. Het wordt gebruikt om bijvoorbeeld keukens en badkamers schoon te maken, maar voor de gevel kan het ook goed gebruikt worden.

U mixt schoonmaakazijn met warm water en het sopje is klaar. Wat u dan nog nodig heeft is een stel handschoenen, een tuinslag of hogedrukspuit en een borstel. Hopelijk heeft u wel conditie, want het reinigen met de hand kan flink wat spierpijn gaan opleveren! Zorg er uiteraard altijd voor dat u veilig te werk gaat door het gebruik van een stevige ladder en een plek waar u uw spullen makkelijk kwijt kan. Ga nooit onstabiel te werk en voorkom een gevaarlijke werkplek.

Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Doordrenk de borstel in het sopje en ga vervolgens de muur reinigen. Afhankelijk van de staat van het pand kan het even duren voor het eerste resultaat zichtbaar is. Is het al meer dan een jaar geleden voor de muur en de gevel voor het laatst een schoonmaakbeurt hebben gehad? Dan zal het reinigen niet heel makkelijk gaan. Een gevel reinigen met azijn vergt wat aandacht, maar met geduld en wellicht een tweede wasbeurt moet het zeker lukken.

Borstel zo veel mogelijk vuil weg, totdat u het idee heeft dat er niets meer vanaf komt. Dan is het tijd om het met de tuinslang of hogedrukspuit af te maken. U zult zien dat het er meteen al heel anders uitziet. De geur moet u even vergeten, want dat gaat vanzelf weg. Zorg dat het goed nat is en dat er geen sop achterblijft. Zijn er nog steeds vlekken zichtbaar? Dan kunt u die nu gericht aanpakken.

2. Gevel reinigen met soda

Baking soda (dus géén bakpoeder) is ideaal om te gebruiken voor schoonmaak klussen. Het is een natuurlijk product en onder andere te gebruiken om de gevel mee te reinigen. Meng de baking soda aan met een sopje en u kunt thuis te werk gaan.

Zorg daarbij voor stevige borstels, maar niet te hard. U wilt natuurlijk geen krassen krijgen. Afhankelijk van de hardnekkigheid van de vlekken kunt u de dosis bepalen. Meerdere keren reinigen zal zeker nodig zijn wanneer de vlekken al maanden zijn ingetrokken. Een gevel reinigen met soda is daarmee een prima alternatief voor een simpele schoonmaakbeurt.

3. Gevel reinigen met stoom

Een gevel reinigen met stoom is de perfecte oplossing voor een gevel die al regelmatig wordt onderhouden. Wanneer het vuil met name oppervlakkig blijft is het ideaal om de gevel te reinigen met stoom.

Een veelgebruikt apparaat hiervoor is de Kärcher. Deze is te halen bij bouwmarkten en maakt het een stuk makkelijk om zelf een gevel te gaan reinigen. Zit het vuil al enige tijd aangekoekt? Dan kunt u beter voor een sterkere samenstelling gaan, zoals in dit artikel beschreven.

4. Gevel chemisch reinigen zelf

De naam zegt het natuurlijk al; een chemische reiniging. Bij Gevel-Reiniger geven we veel om het klimaat en wij werken daarom alleen met natuurlijke en niet-schadelijke producten. Wij vinden het belangrijk om zowel mens als natuur te beschermen tegen schadelijke stoffen.

Wij raden het om die reden af om chemische goedjes te gaan mixen. Het risico dat u verkeerde stoffen inademt is te groot en bovendien loopt u kans de gevel aan te tasten met bijtende zuren. Voegen kunnen hierdoor beschadigen, wat weer extra problemen meebrengt.

5. Gevel reinigen met chloor

Een gevel reinigen met chloor is wellicht een van de meest gehoorde middelen. Wanneer het niet in grote hoeveelheden wordt gebruikt kan het zijn doel dienen. Gebruik hiervoor opnieuw warm water en handschoenen en let erop dat er niet te veel van wordt gebruikt. Vervolgens is het een kwestie van goed afspoelen en de gevel is zo goed als nieuw!

6. Gevel reinigen met zoutzuur

Zoutzuur is een middel dat regelmatig door de doe-het-zelvers wordt gebruikt. Wij raden dit echter af. Het is een schadelijk zuur waarmee ook het milieu te maken krijgt. Zoutzuur bijt wel het vuil van de muur mits het goed wordt aangebracht, maar wanneer het wordt afgespoeld komt het in de grond terecht. Niet zo fijn voor het milieu, dus u kunt beter een van de andere alternatieven gebruiken!

7. Gevel reinigen met hogedrukspuit

De meest makkelijke en snelle manier om de gevel te reinigen is met de hogedrukspuit. U kunt aan de slag met een borstel, maar het is natuurlijk veel makkelijker (en veiliger!) om gewoon de hogedrukspuit erop te zetten. U zult zien dat het meeste vuil er dan al af is.

Als u het écht goed wilt aanpakken maakt u natuurlijk gewoon een afspraak bij ons!