BTW Tarief voor gevelreiniging en gevelrenovatie

Hoe zit het met btw-tarief voor gevelreiniging?
Weet u eigenlijk hoe het in Nederland precies geregeld is met de btw-tarieven voor gevelreiniging? Er bestaat verschillende btw-tarieven, waardoor de zaak nogal verwarrend kan worden. We lichten in dit blog voor u toe wat btw is en hoe dit precies zit specifiek voor de gevelbranche.

Wat is btw eigenlijk?

Btw staat voor Belasting Toegevoegde Waarde en in Nederland betaalt u btw over de meeste producten en diensten die u aanschaft. Bij producten zit dit vaak al bij de prijs inbegrepen. De btw gaat naar de overheid en wordt gebruikt om bijvoorbeeld projecten en subsidies mee te financieren. Er bestaan sinds 2019 drie verschillende btw-tarieven: 0 procent, 9 procent en 21 procent. Welk btw-tarief u betaalt, hangt af van het specifieke product of de specifieke dienst die u aanschaft. Voor 2019 was het middelste btw-tarief 6 procent, maar dit is sinds 2019 met 3 procent omhooggegaan.

Btw in de gevelbranche

Zoals eerder benoemd bestaan er dus drie categorieën btw-tarief. Deze worden ook wel laag, middel en hoog genoemd. Vóór 1 maart 2013 vielen alle kosten die met verbouwen te maken hadden, en dus ook gevelreiniging, in de categorie 21 procent btw. Sinds 1 maart 2013 is dit veranderd en is het btw-tarief voor de verbouwing van een huis omlaag gegaan naar 6 procent. Dit ging vanuit de regering samen met andere maatregelen die als doel hadden om de woningmarkt en de bouwsector in Nederland te stimuleren. Maar, zoals eerder benoemd, zijn alle diensten waar eerst 6 procent btw over gold omhoog gegaan naar 9 procent btw. Dat geldt dus ook voor de gevelbranche.

Meer btw voor materialen dan voor arbeidsloon

Er zit echter een addertje onder het gras wat betreft btw-tarieven voor gevelreiniging. De verlaging naar 9 procent btw geldt namelijk alleen voor arbeidsloon bij het reinigen van de gevel en niet voor de materialen. Betaalt u alleen voor het arbeidsloon van een gevelreiniger, dan is het btw-tarief voor het hele bedrag 9 procent. Komen er daarnaast ook kosten bij voor materialen die nodig zijn voor het reinigen van de gevel, dan betaalt u over dat deel 21 procent btw.